100% ONLINE MBA STUDIUM, MSc, MHA & LLM JIŽ OD 76.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 20. 10. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

Noví manažeři a autorita: Jak si získat respekt a vybudovat důvěru

3. říjen 2024
Noví manažeři a autorita: Jak si získat respekt a vybudovat důvěru

Vstup do manažerské role je často spojen s mnoha výzvami, přičemž jednou z nejdůležitějších je budování autority a získání respektu týmu. S tím se však mohou potýkat nejen noví manažeři, ale často i zkušení pracovníci. Podívejte se tedy na naše tipy, jak si získat autoritu a respekt vašeho týmu.

Autorita a efektivita práce jdou ruku v ruce

Jako manažer s přirozenou autoritou dokážete lépe organizovat práci, komunikovat očekávání, a především motivovat členy týmu k plnění úkolů a dosahování cílů. Naopak bez autority je řízení neúčinné, protože chybí jasná struktura a pravidla, která by tým dodržoval. Nedostatek autority může vést k chaosu, zmatku a poklesu pracovní morálky.

Techniky pro budování autority

Autorita není o vynucování pravidel a direktivním přístupu. Pro získání autority budete muset kombinovat leadership s empatií, jasnou komunikací a odhodláním. Rovněž musíte být trpěliví, autoritu totiž nevybudujete ze dne na den.

S trochou trpělivosti a odhodláním si však můžete vybudovat silnou pozici lídra, která vám umožní efektivně vést tým. Pojďme se podívat na techniky, díky kterým stoupnete v očích svého týmu.

Příklady táhnou

Jako manažer musíte jít příkladem – to znamená chovat se tak, jaké chování očekáváte od ostatních. Pokud chcete, aby váš tým vykazoval vysokou pracovní morálku a nasazení, musíte tyto vlastnosti sami projevovat. Blíží se důležitý termín? Zůstaňte v práci déle. Ukážete tím své odhodlání. Jít příkladem znamená nejen dodržovat termíny a plnit úkoly, ale také jednat férově a respektovat každého člena týmu.

Jasná a efektivní komunikace

Jednou z hlavních dovedností, kterou byste si jako manažer měli osvojit, je schopnost jasně komunikovat své myšlenky, očekávání a cíle. Tým by měl vždy mít jasnou představu o tom, co se od něj očekává, a jaké jsou priority. Toho lze dosáhnout například zavedením pravidelných schůzek, na kterých každému členovi týmu jasně sdělíte, jaké jsou hlavní úkoly na nadcházející týden apod. Efektivní komunikace eliminuje prostor pro nejasnosti a zajišťuje, že všichni pracují na společných cílech.

Sebevědomí vyvážené pokorou

Sebevědomí je nezbytnou součástí autority, ale musí být vyváženo pokorou. Občas budete muset potlačit své ego, jinak riskujete, že vás bude tým vnímat jako arogantního nafoukance. Důležité je naslouchat ostatním a být otevřený jejich názorům, ale zároveň rozhodně vystupovat ve chvíli, kdy je třeba vést tým k určitému rozhodnutí.

Možná je načase si přiznat, že vedete tým, jehož členové jsou v daném oboru zběhlejší než vy. Namísto toho, abyste se snažili být „neomylným šéfem“, si najděte čas vyslechnout postřehy a rady zkušenějších členů týmu. Přiznejte, že se stále učíte některé aspekty jejich práce, a požádejte je o zpětnou vazbu.

Jasná pravidla a očekávání

Všichni členové týmu musí mít jasno v tom, co se od nich očekává. Jen tak může být jejich práce efektivní. Stanovení pravidel a konkrétních cílů poskytuje týmu strukturu, kterou potřebuje, aby mohl dosahovat výsledků. Jasně definované role a odpovědnosti pomáhají minimalizovat zmatek a přispívají ke zvýšení produktivity.

Představte si, že jste převzali vedení zákaznické podpory, kde nejsou jasně stanoveny pracovní postupy. Zavedete nová pravidla a definujete odpovědnosti každého člena týmu. Například vytvoříte postupy pro řešení stížností zákazníků, čímž snížíte nejasnosti ohledně toho, kdo má jaké úkoly. Jakmile váš tým ví, co se od něj očekává, pracuje efektivněji a není tolik ve stresu.

Oceňování úspěchů a motivování týmu

Uznání je jedním z nejsilnějších nástrojů, jak si získat respekt svého týmu. Naučte se oceňovat jeho práci, ať už formou slovní pochvaly nebo hmatatelných odměn. Oceňování tvrdé práce nejen motivuje k dalšímu úsilí, ale také posiluje důvěru v manažera jako leadera, který se zajímá o výsledky i o blaho týmu.

Rozhodnost při řešení problémů

Problémy a konflikty jsou na pracovišti nevyhnutelné. Pokud je však dokážete rychle a spravedlivě řešit, získáte si důvěru svého týmu. Důležité je, abyste při řešení krizí dlouho neváhali a dokázali se rozhodnout v souladu s hodnotami a pravidly organizace.

Budování vztahů

Autorita neznamená, že se musíte od svého týmu distancovat. Naopak, silné vztahy s členy týmu jsou klíčové pro vytvoření důvěry a získání respektu. Měli byste projevovat skutečný zájem o své zaměstnance, znát jejich silné stránky a podporovat jejich osobní a profesní rozvoj.

Vyhraďte si čas na individuální schůzky s každým členem týmu, abyste lépe porozuměli jejich cílům a pracovním preferencím. Představte si například, že má jeden z vašich členů týmu zájem o další školení, a vy mu zajistíte relevantní vzdělávací kurzy. Tento osobní přístup vám pomůže vybudovat důvěru a vztah, který podporuje respekt a loajalitu.

Osobní rozvoj a vzdělávání

Jako nový manažer byste neměli usnout na vavřínech. Pracujte na svém rozvoji a kontinuálně se vzdělávejte v oboru. Budete tak působit důvěryhodně a kompetentně. Je důležité klást důraz na další vzdělávání a získávání nových dovedností, které vám pomohou zvládat náročné situace a vést tým efektivněji. Jednou z nejefektivnějších forem vzdělávání je studium MBA, které vám skvěle pomůže v dalším osobním rozvoji a zvládnutí náročné manažerské role.

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA, MHA, MSc či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.