100% ONLINE MBA STUDIUM, MSc, MHA & LLM JIŽ OD 76.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 20. 10. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

Různé komunikační styly na pracovišti: Pasivní, agresivní, pasivně-agresivní, asertivní

16. říjen 2024
Různé komunikační styly na pracovišti: Pasivní, agresivní, pasivně-agresivní, asertivní

Každý z nás komunikuje jinak, což může zásadně ovlivnit atmosféru na pracovišti. Pojďme se podívat na čtyři hlavní komunikační styly, jejichž pochopení vám pomůže zlepšit komunikaci a vyhnout se nedorozumění.

Čtyři hlavní komunikační styly

Pasivní, agresivní, pasivně-agresivní a asertivní – to jsou čtyři hlavní komunikační styly, jejichž pochopení povede k lepší komunikaci.

Pasivní komunikační styl

Pasivní komunikátor se často drží v pozadí. Má tendenci vyhýbat se konfliktům a raději nevyjadřuje své názory nebo pocity. Spíše mlčí a přenechává prostor ostatním, aby vedli rozhovor. Při pasivní komunikaci nejsou vyslyšeny potřeby a myšlenky, což může způsobit frustraci a nevyváženost v pracovních vztazích.

Znaky pasivní komunikace

  • Vyhýbání se očnímu kontaktu

  • Tichý projev a nedostatek jasného vyjádření názoru

  • Souhlas s ostatními, i když to neodpovídá jejich vnitřnímu přesvědčení

  • Snaha vyhnout se jakémukoliv konfliktu

Pasivním komunikátorům je třeba nabídnout prostor, kde se cítí bezpečně a kde mohou vyjádřit své názory. Je lepší dát jim prostor při individuálních setkáních než v diskuzi ve větší skupině.

Agresivní komunikační styl

Na opačném konci spektra stojí agresivní komunikace. Agresivní komunikátor často dominuje v rozhovorech, mluví nahlas, přerušuje ostatní a má tendenci prosazovat své názory bez ohledu na pocity druhých.

Agresivní komunikace může být účinná v krizových situacích, kde je potřeba rychlé rozhodování, ale ve většině případů tento styl vede k napětí a může negativně ovlivnit týmovou spolupráci.

Znaky agresivní komunikace

  • Hlasitý a intenzivní projev

  • Časté přerušování ostatních

  • Ignorování hranic a pocitů druhých

  • Agresivní gestikulace a dlouhý oční kontakt

Agresivního komunikátora je nutné usměrňovat, aby dostali i ostatní členové týmu možnost přispět svými názory.

Pasivně-agresivní komunikační styl

Pasivně-agresivní komunikace je často nejasná a neupřímná. Jedinci s tímto stylem navenek neprojevují nesouhlas, ale jejich chování či jemné narážky dávají najevo frustraci. Může jít například o sarkasmus nebo ironické poznámky, které skrytě zpochybňují názory druhých. Pasivně-agresivní komunikátor podrývá důvěru a vytváří negativní atmosféru v týmu.

Znaky pasivně-agresivní komunikace

  • Sarkastické poznámky

  • Nepřímé vyjádření nesouhlasu

  • Sabotáž týmových rozhodnutí

  • Projevování frustrace nepřímo, často prostřednictvím nevhodných vtipů

Pro efektivní komunikaci s pasivně-agresivními jedinci je klíčové vyžadovat jejich upřímný názor a zajistit, aby měl každý v týmu možnost otevřeně vyjádřit své myšlenky.

Asertivní komunikační styl

Asertivní styl komunikace představuje zdravý střed mezi pasivitou a agresí. Asertivní komunikátor je schopen vyjádřit své potřeby a názory jasně, přitom však s ohledem na pocity ostatních. Tito jedinci respektují názory druhých a zároveň dokážou prosazovat vlastní stanoviska bez nátlaku nebo dominance. Tento komunikační styl je považován za nejefektivnější, protože podporuje otevřenou výměnu informací a vytváří pozitivní pracovní prostředí.

Znaky asertivní komunikace

  • Jasné a otevřené vyjadřování názorů

  • Respekt k názorům ostatních a schopnost naslouchat

  • Udržování přátelského očního kontaktu

  • Nenucená řeč těla a klidný tón hlasu

Asertivní komunikace je ideálním způsobem, jak vytvořit efektivní a produktivní pracovní prostředí, kde jsou názory všech zúčastněných vyslyšeny a respektovány. Asertivita v týmu posiluje vztahy a předchází konfliktům. Pokud se o asertivitě chcete dozvědět více, doporučujeme přečíst si náš článek.

Komunikujte otevřeně a s respektem

Každý komunikační styl má své silné i slabé stránky, a proto je důležité naučit se rozpoznávat nejen svůj vlastní komunikační styl, ale i styly ostatních. Díky tomu můžete lépe reagovat na potřeby jednotlivých členů týmu a vytvářet prostředí, které podporuje otevřenou a respektující komunikaci.

Rozvoj asertivního stylu komunikace, který vyvažuje potřeby všech, může být velkým přínosem jak pro jednotlivce, tak pro celou organizaci. Výuka a trénink komunikačních dovedností by proto měly být součástí každého manažerského školení, aby se pracovní prostředí stalo místem, kde všichni mohou naplno využívat svůj potenciál. Jak lépe a efektivněji komuniukovat se můžete naučit také v rámci online MBA studia, například v předmětu Prezentační a komunikační dovednosti.

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA, MHA, MSc či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.